Materiaalia

Täältä löydät puheterapeutin tekemää materiaalia, tehtäviä ja harjoituksia lapsen puheen- ja kielenkehityksen tueksi.

Tavoitteenani on valmistaa mahdollisimman helppokäyttöistä ja toimivaa materiaalia, jonka voit tulostaa ja ottaa käyttöön saman tien!

Ota käyttöösi materiaaleja esim. puheterapiaan, varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, erityisopetukseen ja kouluihin. Materiaalia voi hyödyntää myös kotona.

Voit ladata ilmaisia materiaaleja (PDF-tiedostoja) ja tulostaa käyttöösi!

Materiaali on tehty suurimmmaksi osin Canvalla ja osa Papunetin kuvatyökalulla. Lisäksi olen hyödyntänyt tekoälyä kuvien luomisessa.

Löydät lisää materiaalia ja kielenkehitystä tukevia tehtäviä Etsy-alustalla olevasta kaupastani, jonka nimi on Print and Learn for Kids. Tervetuloa tutustumaan!

Image

Ymmärtäminen ja päättely

Image
Totta vai ei-väittämiä pohdittavaksi. Aihepiirinä on syksy. Tehtävien tavoitteena on vahvistaa puheen ymmärtämistä totta vai ei-lauseita pohtien.
Syksyiset totta vai ei-lauseet
Image
Tehtävässä on tavoitteena vahvistaa puheen ymmärtämistä ja kielellistä päättelyä. Arvataan eläimiä sanallisten vihjeiden perusteella!
Arvaa eläin vihjeiden perusteella
Image
Tehtävässä on tavoitteena vahvistaa puheen ymmärtämisen taitoja totta vai ei-lauseita pohtien. Tehtävä sisältää kotiin liittyvää sanastoa.
Kotiin liittyvät totta vai ei-lauseet
Image
Tehtävässä on tavoitteena vahvistaa puheen ymmärtämistä totta vai ei-lauseita pohtien. Kohteena on erityisesti verbisanaston ymmärtäminen.
Verbeihin liittyvät totta vai ei-lauseet
Image
Tehtävässä täydennetään lauseita adjektiiveilla. Tavoitteena on vahvistaa kielellisen päättelyn taitoja sekä adjektiivisanaston hallintaa. Tehtäväkorttien kuvat tukevat ymmärtämistä. Tehtäviä voi tehdä myös pelkästään kuulonvaraisesti jolloin ne ovat hieman haastavampia.
Lauseiden täydennystä adjektiiveilla
Image
Tehtävässä täydennetään "koska..."-lauseita. Tavoitteena on vahvistaa puheen ymmärtämistä sekä kielellisen päättelyn taitoja. Useisiin lauseisiin ei ole vain yhtä oikeaa vastausta. Materiaali sisältää yhteensä 24 tehtäväkorttia.
"Koska"-lauseiden täydennys
Image
Totta vai ei-väittämiä pohdittavaksi. Aihepiirinä on talvi. Tehtävien tavoitteena on vahvistaa puheen ymmärtämistä totta vai ei-lauseita pohtien.
Talviset totta vai ei-lauseet

Käsitteet

Image
Yksinkertainen "selkokalenteri" lukuvuodelle 2024-2025. Kalenteriin ei ole merkitty juhla- tai pyhäpäiviä: niitä voi merkitä sinne tarpeen mukaan yhdessä lapsen kanssa. Viikonpäivät on merkitty värien avulla, joita yleisesti käytetään viikonpäivien väreinä kuvakommunikaatiossa. 
Kalenteri lukuvuodelle 2024-2025
Image
Kuvallinen viikkokalenteri auttaa hahmottamaan viikonpäivät ja viikonkulun visuaalisesti, oppimaan viikonpäivien nimet ja käsitteitä kuten tänään/eilen/huomenna sekä ennakoimaan mitä tapahtuu.
Viikkokalenteri pohja
Kuvia kalenteriin ja ohje
Image
Käsitekuvia väritettäväksi. Näitä "tee se itse"-käsitekuvia voi hyödyntää käsitesanojen harjoittelun tukena. Lapsi voi itse värittää kuvia käsitesanojen mukaisesti ja näin tehdä itse käsitteisiin kuvat. Tämä on ollut aika toimiva keino käydä läpi käsitteiden merkityksiä! Tyhjin laatikoihin voi itse piirtää lisää tärkeitä käsitteitä.
Väritä itse käsitekuvia
Image
Väritystehtävien avulla voidaan tutustua yläkäsitteisiin.
Väritä yläkäsitteiden mukaan

Sanasto ja kerronta

Image
Tämä yksinkertainen kuvaleikki on hauska ja monen lapsen mieleen. Leikissä luokitellaan kuvia sen mukaan tykkääkö vai eikö tykkää kyseisestä asiasta. Leikki antaa kuvien kautta mahdollisuuden oman mielipiteen ilmaisuun, vaikka puhetta tai kieltä olisi vielä niukasti.
"Tykkään / en tykkää"-leikki kuvilla
Image
Verbikuvia, joita voit hyödyntää peleissä ja harjoituksissa. Kuvakortit soveltuvat esim. verbisanaston, kerronnan ja lauseiden muodostuksen harjoitteluun. Kuvakorteista voi esim. askarrella muistipelin!
Verbikuvat
Image
Tässä pelissä etsitään asioita kuvasivulta ohjeiden mukaan. Tavoitteena on sanaston vahvistaminen ja adjektiivien sekä yläkäsitteiden ymmärtäminen. Peliin voi myös itse keksiä ohjeita minkä mukaan etsitään asioita kuvasivulta! Esim. "etsi jotakin mistä tykkäät", "etsi jotakin mikä on vihreää", "etsi jokin juoma". Mielikuvitus on rajana!
Etsi ja löydä-peli
Image
Halloween-teemaan sopivassa noppapelissä yritetään selvittää kuka tai mikä piileskelee noidan patojen takana.
Halloween-noppapeli
Image
Tunteiden tunnistamisen tehtäviä (6 sivua). Tehtävissä yhdistetään tunteita kuvista. Tavoitteena tunnistaa tunteita (ilmeitä) sekä oppia tunteiden nimiä.
Yhdistä tunteita kuvista
Image
Mitkä kuuluvat yhteen?-kuvatehtäviä jouluun liittyen. Tavoitteena tunnistaa yhteenkuuluvat asiat. Miksi ne kuuluvat yhteen? Kerro!
Mitkä kuuluvat yhteen? Joulutehtävät
Image
Rakenna hassuja lauseita kuvien avulla. Materiaali sisältää arkista sanastoa. Kuvien avulla voi muodostaa lyhyitä lauseita, joissa toistuu sama kaava (tekijä-verbi-objekti). Kuvakortteja voi nostaa esim. pienistä pussukoista (värien mukaan) ja kiinnittää alustaan, jolloin niistä muodostuu usein hassu lause. Tavoitteena on harjoitella lauseenmuodostusta sekä arkisia substantiiveja ja verbejä. Kiinnitä kuvat lausepohjaan esim. velcro-tarran avulla, jolloin niitä on helppo irrottaa ja kiinnittää yhä uudelleen!
Hassut lauseet

Äänteet, puhemotoriikka ja kuuloerottelu 

Image
Helppoja sanoja lapselle, jonka puheentuotto on vielä niukkaa. Helpot sanat ovat yleensä lyhyitä ja äänteellisesti helppoja tuottaa (yksikonsonanttisia sanoja pääosin). Näitä sanoja lapsi lähtee usein tavoittelemaan ja matkimaan ensimmäisenä. Mallita helppoja sanoja arjessa. Tästä voit ladata 54 helppoa sanaa kuvakorttien muodossa!
Helpot sanat kuvakortit / 54 sanaa
Image

Tästä voit ladata R-alkuisia sanoja /r/-äänteen harjoitteluun!

Yhteensä 36 kuvakorttia.

R-alkuiset sanat kuvat
Image

Tästä voit ladata L-alkuisia sanoja /l/-äänteen harjoitteluun!

Yhteensä 48 kuvakorttia.

L-alkuiset sanat kuvat
Image

Tästä voit ladata S-alkuisia sanoja /s/-äänteen harjoitteluun!

Yhteensä 27 kuvakorttia.

S-alkuiset sanat kuvat
Image
Materiaali sisältää minimiparisanoja, joissa on yhden vokaalin tai konsonantin ero. Tavoitteena on erottaa sanat ja tunnistaa niiden merkitykset. Jo yhden kirjaimen/äänteen ero muuttaa sanan merkitystä!
Minimiparisanat
Image
Jouluinen D-tavupeli. Tavoitteena harjoitella d-tavujen toistoja ja hakea niiden avulla /r/-äännettä.
D-tavupeli / Joulu
Image
Koira-aiheinen D-tavupeli. Tavoitteena harjoitella d-tavujen toistoja ja hakea niiden avulla /r/-äännettä.
D-tavupeli / Koirat
Image
Harjoittele /r/-alkuisia sanoja noppapelissä. Hain kohdalla seuraa mihin nuoli osoittaa ja siirry sinne!
R-alkuiset sanat noppapeli

Kuvat arkeen

Image
Materiaali sisältää vaatekuvia, joiden avulla voi kuvittaa vaatteiden pukemisen ja pukemisjärjestyksen. Samalla voidaan harjoitella myös vaatteiden nimeämistä.
Vaatteet kuvina
Image
Arkisia verbikuvia kotiin: keittiöön, kylpyhuoneeseen ja vapaa-aikaan. Kuvasivut sisältävät arjen verbisanastoa ja ne voi laittaa näkyville keittiöön, kylpyhuoneeseen jne. Kuvien avulla voi sanallistaa ja konkretisoida kuvasta osoittaen arjen verbejä lapselle sekä tukea verbisanojen oppimista.
Arkisia verbejä kuvina
Image
Tunnemittarit tunnetilojen tunnistamisen ja ilmaisun tueksi. Toinen tunnemittari on lapsihahmoilla ja toinen eläinhahmoilla.
Tunnemittarit
Image
Tunteita kuvina. Tunnekuvia voi käyttää tunteiden tunnistamisen, nimeämisen ja ilmaisun tukena. Tunnekuvat on kuvitettu lapsihahmoilla sekä eläinhahmoilla.
Tunnekuvia

Ohjeet

Image
Dialoginen lukeminen on tehokas keino tukea lapsen kielellisiä taitoja kuvakirjan avulla. Se vahvistaa mm. kielen ymmärtämistä, sanastoa sekä  kerronnan taitoja. Dialoginen lukeminen tarkoittaa kuvakirjojen lukemista ja katselua keskustellen ja vuorovaikutuksessa lapsen kanssa.
Dialoginen lukeminen ohje
Image
Puheen ymmärtämisen haasteet voivat näkyä arjessa esimerksiksi siten, että lapsen on haastavaa ymmärtää ohjeita, vastata kysymyksiin tai hän käsittää asioita väärin. Ikätovereiden leikissä mukana pysyminen voi aiheuttaa haasteita. Puheen ymmärtämisen vaikeus liittyy usein kehitykselliseen kielihäiriöön. Katso vinkit mitä huomioida jos lapsella on haasteita kielen ymmärtämisessä!
Puheen ymmärtämisen tukeminen ohje